Feltételezem, hogy nem vennél részt ezen a tréningenCharles Berner egyetlen formális Megvilágosodás Intenzív mesterképző tréningjén, 1981-ben elhangzott előadás.**, ha nem éreznéd úgy, hogy a Megvilágosodás Intenzívnek van némi értéke. Szeretném elmondani, én hogyan látom ezt, és kifejezetten értékelni is akarom ezt a módszert. Jóllehet igaz, hogy az értékelésem elfogult lehet, hisz a módszer tőlem származik és én fejlesztettem ki, azért mégis elmondom, én hogyan látom az Intenzívet, és egy értékelést is adok róla.

Ami a növekedési technikákat illeti, én magam személyesen csaknem mindent végigcsináltam, amit csak lehetett. Jó részüket csoportsegítőként is alkalmaztam. Az évek során minden módszert kipróbáltam, ami úgy tűnt, hogy hordoz magában valami értéket a személyes és spirituális növekedés számára. Ezek között volt az elmetisztítás, gestalt, rolfozás (Rolf-masszázs), pszichoszintézis, bioenergetika, számtalan meditációs és figyelem-összpontosítási technika, mindenféle légzőgyakorlat, képesség gyakorlatok, minden elképzelhető tréning és szeminárium, elmúlt életekkel foglalkozó alapos és kiterjedt kutatás, hatha jóga, álommunka, érzelmi traumákat oldó munka és így tovább. Mindez párosult a keleti és nyugati vallási filozófiák és gyakorlatok intenzív kutatásával, miközben személyes kapcsolatban voltam sok szent emberrel és spirituális mozgalmak vezetőivel. Több, mint harminc kemény évet töltöttem el ebben a folyamatban, és az összefoglalásom röviden annyi, hogy az önfelismerés területén nincs semmi, ami túltesz a Megvilágosodás Intenzíven. Azok a technikák, amiknek a célja nem önmagunk lényegének a felismerése, lehet, hogy hatékonyabbak sajátos céljaik elérésében, ám ami ezt a célt illeti, nem találkoztam semmivel, ami csak a közelébe jöhetne a Megvilágosodás Intenzív hatékonyságának.

Ez különösen igaz a növekedés középső szakaszára. Az egyén fejlődése három alapvető szakaszon megy keresztül. Az egyén először az ártatlanság birodalmában van, mondhatnánk azt is, hogy az Édenkertben, és olyan, mint egy gyermek: nagyon ártatlan és eléggé tehetetlen. A második szakaszban az illető megtanulja gyakorolni az akaratát, megtanul a törvényeknek megfelelően élni, fegyelmezetten és felelősséggel. Ez vagy összejön, vagy próbálkozik vele. Manapság az emberiség legnagyobb része ebben a szakaszban van. A harmadik szakasz a megadásról szól, ahol az egyén feladja az akaratteli cselekvéseket, és teljesen megadja magát az Igazságnak. Ennek a szakasznak a végén az ego eltűnik, az egyén egységben van az Igazsággal, és a fejlődése teljessé válik. Többé már nem az Igazság keresője, hanem maga az Igazság.

A kulcs a második szakaszból a harmadikba való átmenethez az önmagadra ébredés, a közvetlen megtapasztalása annak, aki ténylegesen vagy. A második szakaszban elég jól ellehetsz azzal, hogy személyiségből és hamis azonosulásokból éled az életedet. Ugyan nem igazán lesz kielégítő számodra, de el tudsz lenni ezzel. Ám amikor felfedezed, hogy ki vagy te valójában, az elégedettségnek és a hatékonyságnak egy olyan szintjét érheted el, ami elérhetetlen azok számára, akik nincsenek tudatában annak, hogy kik ők. Teljes mértékben élvezni tudod fegyelmezett életed gyümölcseit. Tényleges fejlődést érhetsz el tényleges, valódi célok felé, és valóban boldog lehetsz, mert most már te vagy az, aki az életedet éli, nem pedig egy személyiség, vagy valami, amivel azonosultál. És persze igénybe tudsz venni bármilyen növekedési technikát is, vagy vallásos gyakorlatot, és ezekkel valódi, folyamatban lévő fejlődést tudsz elérni, mert a saját személyes erődet használni tudod arra, hogy úgy dönts, hogy nyitott légy és növekedj. Mivel tudatában vagy annak, hogy ki vagy, többé már nem csupán tapogatózol magad körül, miközben mozdulatokat végzel vagy a dolgodat teszed pusztán csak azért, hogy kiegyenlítsd a számlákat és valahogy meglegyél. Végül, önmagad közvetlen megtapasztalásából élve az életet, elkerülhetetlenül elmozdulsz a növekedés harmadik szakasza felé, amelyben megvalósulhat számodra az élet teljessége.

Az emberiség legnagyobb részének manapság az lehetne a legértékesebb dolog, ha képesek lennének abból a forrásból élni, akik ők valójában. Az emberek elkezdhetnék megtapasztalni, hogy az élet nem muszáj, hogy felszínes és egyhangú legyen. Megtapasztalhatnák, hogy felébrednek az életükben, és egy Megvilágosodás Intenzíven ez egy valódi, hiteles megtapasztalása az Énnek, nem pedig valamilyen agymosás vagy annak eredménye, hogy valaki megmondja nekik, kik ők. Miután az ember feladja a védekezését, az elméje pedig nyitottá válik a hosszú órák, az összpontosítás és a közvetlen személyes kapcsolat következtében, megnyílik egy lehetőség, ahol az illetőnek megmondhatják, beleplántálhatják, hogy ki ő, ami agymosás – vagy pedig lehet abban támogatni, hogy ezt saját maga tapasztalja meg. Amikor magától és közvetlenül tapasztalja meg, hogy ki ő, akkor ez a megtapasztalás mindig tény és valóság marad, nem pedig csupán egy mentális váltás a személyiségek között.

A Megvilágosodás Intenzív azon kevesek számára is értékes eszköz, akik csak az Igazságot akarják. Egy Megvilágosodás Intenzív magára az Igazságra, az Igazság felé irányít téged, és akinek csak az a lehetőség kell, hogy megkapja az Igazságot és azt közvetlenül megtapasztalja, ez az elérhető legjobb rövid távú technika. Az ilyen személy rendkívüli fejlődést, előrehaladást tud elérni Megvilágosodás Intenzíveken, és – összehasonlítva a hagyományos módszerekkel – a megvilágosodás sok szintjét tudja elérni nagyon rövid időszak alatt. Az ilyen emberek számára a Megvilágosodás Intenzív – összekötve a naponta gyakorolt módszerükkel, bármi legyen is az –, olyan, mint egy gyorsítórakéta.

A Megvilágosodás Intenzív egyetlen hátránya, hogy vannak azért emberek, akik nem vehetnek rajta részt. Egyszerűen túl kemény számukra. Ezek az emberek vagy nem eléggé fegyelmezettek, vagy valami gond van az agyukkal. A Megvilágosodás Intenzív nem igazán működik jól olyanoknál, akiknek valamilyen agykárosodásuk van vagy nem képesek önfegyelemre. Szerencsére körülbelül csak az emberek öt százaléka tartozik ide. A többiek kiváló eredményekkel vehetnek részt Megvilágosodás Intenzíveken. A spirituális növekedés területén bámulatra méltó fejlemény, hogy most már rendelkezésre áll az önmegismerésnek egy olyan módszere, amely az emberek ilyen nagy részének elérhető és ennyire gyors. Mindössze arra van csak szükség – feltéve, hogy az agyával minden rendben van –, hogy az illető személy hajlandó legyen betartani a napirendet, és kövesse az utasításokat. A többi előbb vagy utóbb megtörténik magától.

Egy Megvilágosodás Intenzív rendkívül ösztönző lehet. Képes az Igazság és az Igazság mindennapokban megjelenő valósága felé fordítani. Felfedezheted, hogy több is van az életben, mint csupán az érzékek kielégítése. Felfedezheted, hogy ez az egész élet nem csupán valamiféle véletlenszerűségek sorozata minden irány vagy szándék nélkül. Azt fedezheted fel, hogy ez nem egy elmélet, hanem élő tény. Az ilyen felfedezések alapvetően megváltoztatják az életedet.

Már maga a Megvilágosodás Intenzíven való részvétel is értékes, függetlenül attól, hogy az Intenzíven van-e közvetlen megtapasztalásod vagy nincs. Egy Megvilágosodás Intenzív közvetlenséget és nyitottságot épít fel az emberek között. Megerősíti azt a képességedet, hogy benne tudj lenni és dolgozni tudj ebben a közvetlenségben és nyitottságban. Talán észrevetted, hogy milyen nyitottá tudnak válni az emberek egy Intenzíven. Ez a nyitottság lényeges ahhoz, hogy valaki elégedett lehessen az életben, és ki tudja bontakoztatni a kapcsolatait másokkal. Mellékhatásként az emberek kommunikációs készségeket is elsajátítanak – anélkül, hogy ezt különösképpen észrevennék –, különösen, ami egy másik kommunikációjának a befogadását illeti, és azt, hogy ezt a befogadást értékelés és megszakítás nélkül tegyék. A valódi kommunikáció hiánya az egyik legnagyobb akadály az emberek életében, és egy Megvilágosodás Intenzíven az emberek lényegesen javíthatnak ezen a képességükön már csupán azzal is, hogy részt vesznek az Intenzíven.

Végül is azonban a Megvilágosodás Intenzívnek csupán egyetlen célja van: a megvilágosodás. A megvilágosodás elsődleges értéke önmaga, szemben azzal, hogy hogyan alkalmazza azt az illető az életben. A megvilágosodásnak megvan a saját értéke, mert a megvilágosodás az élet beteljesítése, teljessé tétele. A célunk az egység az Igazsággal – nem számít, hogy ez milyen rövid ideig is tart –, és ennek a célnak a beteljesítése egy megvilágosodás tapasztalatból a legnagyobb és a legtöbbet érő nyereség. A Megvilágosodás Intenzív elsődlegesen a felébredés a technikája, de a közvetlen megtapasztalás önmagában is kielégítő.

Röviden, a Megvilágosodás Intenzív egy rendkívül erőteljes módszer, amely figyelemre méltóan következetes eredménnyel jár. Bármelyik Megvilágosodás Intenzíven a résztvevők körülbelül harminc százalékának lesz közvetlen megtapasztalása egy háromnapos időszak alatt, feltéve, hogy a mester kompetens, és az Intenzívet oly módon vezeti, ahogyan én felépítettem. A többi résztvevő lényeges, maradandó előrehaladást ér el a cél, a megvilágosodás irányában. A módszer alapos fejlődésen ment keresztül, az egész világon tesztelték, és több ezer ember vett rajta résztEz a szám napjainkra közel hatszázezresre becsülhető – a ford. megj. Forrás: Charles Berner and Mona Sosna: Conscioussness of Truth. A Manual for the Enlightenment Intesive, 2006***. Ez az önfelismerés leghatékonyabb módszere, amivel valaha is találkoztam, és olyan módszer, amelyet csaknem mindenki használhat.

(fordította: Salek Zoltán és Nadzsal Ida)


  1. A Megvilágosodás Intenzív mestereinek kézikönyve (Charles Berner: The Transmission of Truth. A Manual for Enlightenment Masters, 1981. Sanatana Dharma Foundation), 36. fejezet
  2. Charles Berner egyetlen formális Megvilágosodás Intenzív mesterképző tréningjén, 1981-ben elhangzott előadás.
  3. Ez a szám napjainkra közel hatszázezresre becsülhető – a ford. megj. Forrás: Charles Berner and Mona Sosna: Conscioussness of Truth. A Manual for the Enlightenment Intesive, 2006