Elmetisztítás?

 

Igen, elmetisztítás. Ha önfejlesztéssel foglalkozol, vagy egyszerű laikusként van valami az életedben, amivel nem vagy elégedett, amin szeretnél változtatni – netán már próbálkozol is vele –, akkor ha akadályba ütközöl, és az nem egy külső akadály, biztos lehetsz benne, hogy az elmébe futottál bele – akár tudod, mi az elme, akár nem.

 

Az orvosilag diagnosztizált betegségek óriási hányada ún. pszichoszomatikus betegség. Úgy is szokták mondani, hogy lelki eredetű betegségek. Ez a „lelki eredet” valójában az elme. A pszichológusok és a mindenféle lélekgyógyászok, amikor gyógyítani próbálnak, mindig azzal a jelenséggel birkóznak, ami az elme, és így az elmére próbálnak valami megoldást találni. Ugyanez a helyzet a pszichiáterekkel is, akkor is, ha a szemléletmódjuk orvosi, és a problémák okát, az elmét – tévesen – az agyban keresik és vélik megtalálni.

Ha önismeretre szeretnél szert tenni, valamilyen fokú önfejlődést elérni, teljesebbé válni, és ehhez elkezded magad megfigyelni, akkor az elme lesz az – az elme tartalma –, amit ilyenkor megfigyelsz, aminek a tudatában vagy. Az út kezdetén mindenkivel ez történik, máshogy nem is lehetséges, mivel amíg nem tudod, ki vagy te – közvetlen megtapasztalásból! –, addig valószínű a személyiségedet akarod fejleszteni, ettől vársz megoldást, változást, előrelépést, a személyiség pedig az elmének az egyik része.

A legjobban azzal jársz, ha minél előbb tisztába jössz azzal, hogy mi az elme és hogyan működik. Enélkül minden kísérlet, ami az elme meglétéből fakadó problémákat próbálja orvosolni, kezelni, megoldani – és az emberi lét problémáinak túlnyomó része bizony az elméből fakad –, kivétel nélkül téves megoldásokhoz vezet, újabb problémákat szül, és a legjobb esetben is csak tüneti kezelést nyújt, hasonlóan a betegségipar „gyógyszereinek” többségéhez.

Mi hát az elme?

Az Olvasószobában elég részletesen olvashatsz erről, itt csak néhány címszavat, jellemzőt, meghatározást említek, amik segítenek közelebb hozni és gyakorlati szempontból megérteni az elmének nevezett jelenséget. Ezek természetesen nem pszichiátriai meghatározások, viszont annál inkább használhatóak, amikor az elmén túljutásról, elméből kigyógyulásról van szó.

Tehát, mi az elme? Rögzültség, merevség, egyáltalán, bármiféle rögzült nézőpont, hozzáállás, szemlélet önmagaddal vagy másokkal kapcsolatban. A valóság tagadása, ellenállás, eszköz a tapasztalás elkerülésére, és eszköz arra, hogy az egyén visszatartsa önmagát. Egy közvetett eszköz és téves kísérlet bizonyos üzenetek önmagunkról kommunikálására. A megértés hiánya. Illúzió, látszat, amiből a tudatlanságunk növeszt hétfejű sárkányt. Az egyén elnyomásának a fő rendszere.

Hogyan lehet túljutni az elmén?

A dolog nem könnyű, ám nem lehetetlen.

A legjobb és leghasznosabb módja ennek, ha tudod, ki vagy te. Ami nem a személyiség ismeretét jelenti, hanem a közvetlen tudását annak, aki vagy. Erről szól a delphoi jósda Gnothi Seauton – „ismerd önmagad” – felirata is.


Eltekintve a formában megnyilvánuló különbségektől, minden nagy vallás lényegét, eszenciáját ez az „ismerd önmagad” adja. Ennek a közvetlen tudásnak az elérésére minden vallásnak meg is van a maga sajátos módszere. Ezen túlmenően is sokféle útja-módja van az elmén túljutásnak, tradicionális – zen, vipassana és egyéb keleti meditációs módszerek – és modern egyaránt, például a Megvilágosodás Intenzív.

Én magam tisztelem és nagyra becsülöm a tradicionális módszereket, ám szinte mindegyiknek van egy közös vonása, ami nem könnyíti meg a hatékony alkalmazásukat korunkban, amiről ők maguk viszont nem tehetnek: ez pedig az, hogy amikor létrejöttek, kifejlődtek, akkor az időnek nem volt olyan meghatározó szerepe az életben, mint manapság. Így én, bár gyakorlom a vipassana meditációt, előnyben részesítem az olyan – korunkban kifejlesztett – módszereket, amik az időtényezőt is figyelembe veszik, hiszen amennyire lehet, ebben az életemben szeretnék ötről hatra jutni. (Itt találsz egy, az időtényezőt is feltüntető egyszerű összehasonlító táblázatot a különböző módszerekről.)

Mi segít kigyógyulni az elméből?

Általánosságban véve minden olyasmi, ami az ellentéte az elme fenti jellemzőinek: Minden, ami csökkenti, oldja a rögzültségeket, merevségeket, tagadást, ellenállást. Önmagad, mások, az élet olyannak elfogadása, amilyen (nem elkerülni a fájdalmat). Önátadás, spontán kiáramlás és a beáramlás engedése visszatartások nélkül. Minél mélyebb kontaktus (kapcsolódás) másokkal, és bizalom; az ehhez szükséges jó kommunikáció (amihez először is tudnod kell, mi a kommunikáció), hogy meg tudd magad értetni, és kevésbé érezz csábítást a manipulációra. Felelősségvállalás és etikus viselkedés, igazmondás. Ezek önmagukban is és együtt különösen jó ellenszerei az elmének.

Az sem árt, ha ismered az elmét, a felépítését, és tudod, mi van benne. Az ezoterikus közhiedelemmel ellentétben a tudatosság – vagyis az, hogy tudsz valamiről - önmagában nem elég az elméből kimozduláshoz, csupán az első lépés hozzá. Éppen ezért – az előzőek mellett – rendkívül hasznos, és nagyon fel tudja gyorsítani a fejlődésedet, ha képes vagy tudatosan állapotokat váltani és kapcsolatokat létrehozni az elmében, és közvetlenül kommunikálni.

Erre taníthat meg az elmének egy modern, gyors és hatékony ellenszere, a következő három fejezetben ismertetett Clearing – ami tisztítást, takarítást jelent.

Kérj tőlem időpontot ingyenes felmérő konzultációra,
hívj a 06 (70) 365-8476-os számon, keress meg a Skype-on (leelahu),
vagy hívjad Nadzsal Idát.